Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Back to basics


Θέλουμε να φτιάξουμε μια μπάντα. Τι κάνουμε λοιπόν? Βρίσκουμε πρώτα τον μπασίστα, αναγκαστικά το πρώτο και κυριότερο όργανο μιας μπάντας καθώς είναι το όργανο που κάνει την ενορχήστρωση και κρατά και ρυθμό. Μετά βρίσκουμε τον ντράμερ, ο οποίος καλείται να δεθεί με τον μπασίστα και να αποκτήσουν το ξακουστό "Rhythm Session". Τέλος, βρίσκουμε και έναν κιθαρίστα ο οποίος συνήθως τραγουδάει κιόλας. Φτιάξαμε την μπάντα μας. Ωραία.
Βγάλτε τώρα τον μπασίστα, βάλτε τον ντράμερ να παίζει σαν μικρό παιδάκι ή σαν μικρό ανθρωπάκι των σπηλαίων και δώστε στον κιθαρίστα και τραγουδιστή μια πλαστική κόκκινη κιθάρα που αγοράσατε με 80ευρώ. Μόλις σχηματίσατε τους White Stripes!

Ο Jack και η Meg (White) σχηματίσανε αυτή τη μπάντα, γιατί απλώς, ο Jack ήθελε να γυρίσει στα βασικά. Δηλαδή, να παίξει απλές μελωδίες, μικρά reef και απλά σχήματα στα τύμπανα γιατί, όπως πιστεύει ο ίδιος, δεν χρειάζεσαι 12μελή μπάντα για να παίξεις μπλουζ ή ροκ. Χωρίς πολλά - πολλά εφέ, με φτηνά μουσικά όργανα, ξεχαρβαλωμένες κιθάρες αλλά με ψυχή και βιώματα από την καθημερινή τους ζωή, οι White Stripes μας μεταφέρουν σε έναν μουσικό κόσμο γεμάτο μουσικούς πειραματισμούς, πάντα κοντά στα βασικά.

Με επηρροές από μεγάλους μπλουζίστες, όλα τους τα τραγούδια, αργά και γρήγορα έχουν την ίδια βασική αρχή. "Βιώνω, γεύομαι, ερωτεύομαι, πονάω, γελάω, πορεύομαι άρα έχω ότι χρειάζεται για να φτιάξω τραγούδια που είναι διαχρονικά και μεταφέρουν ακριβώς το εκάστοτε συναίσθημα" λέει ο Jack White καθώς στο άλλο Tab του Firefox βλέπω ένα βίντεο όπου κάνει σόλο με την κιθάρα του και ο σκηνοθέτης επιμένει να κάνει κοντινό πλάνο στα χέρια του. Πιο κοντινό. Πιο κοντινό. Ο Jack White αφήνει την κιθάρα του καθώς το τραγούδι μόλις τελειώνει. Δεν είναι χρώμα αυτό, πάνω στους μαγνήτες της κιθάρας του. Είναι αίμα από τα δάχτυλά του.

http://www.youtube.com/watch?v=5roz5-wdjBg
http://www.youtube.com/watch?v=f7kDXX3IBs4&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου