Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ecstasy of Gold


Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος. Μια ταινία σταθμός στα γουέστερν λόγω των επιλογών ηθοποιών αλλά και σεναρίου, πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πρωταγωνιστές δεν είναι μοντέλα - πρότυπα, όμορφοι και "κεραμικοί". O Sergio Leone τους επέλεξε έναν προς έναν, ώστε να είναι οπωσδήποτε ασχημόφατσες του κερατά, καθάρματα στην όψη, άσχημοι και ακόμα και ο πρωταγωνιστής (Clint Eastwood) είναι μεν γοητευτικός αλλά επίσης φάτσα ύποπτη. Ταινία βασισμένη σε μια απλή επιλογή: Σκοτώνω γρήγορα αλλιώς πεθαίνω. Και ενώ οι σκηνές είναι μακρόσυρτες και προβλέψιμες, μπαίνει στο παιχνίδι ένας άλλος από το cast της ταινίας. Ονομάζεται Ennio Morricone και είναι ο μουσικός συνθέτης.

Όταν τα εξάσφαιρα αδυμονούν να βγουν από τις θήκες τους έρχεται να ενισχύσει το συναίσθημα αυτό η μουσική του Ennio. Απλή, επιβλητική με ωραία σύνθεση μουσικών οργάνων όπως κιθάρα, βιολί, τρομπέτα και συνήθως μια φυσαρμόνικα να παίζει από το βάθος... πολύ βάθος.

Η ταινία που προανέφερα έχει ως soundtrack το "Ecstasy of Gold". Το τραγούδι αυτό, δεν γίνεται να μη σου δημιουργήσει ρίγη στο σώμα και να μη σου σηκωθούν οι τρίχες στο σβέρκο όταν το ακούς. Δε γίνεται να μη φανταστείς τον εαυτό σου στη θέση του "κακού" ή του "καλού", που ετοιμάζεται να αφήσει το μολύβι να μιλήσει... γιατί κανένας από τους ήρωες δεν τα πάει καλά στα λόγια. Το εξάσφαιρό του όμως μπορεί. Έτσι και το τραγούδι αυτό περιμένει υπομονετικά στη θήκη του, καλολαδομένο, οπλισμένο μέχρι την ύστατη στιγμή του πυροβολισμού.

Για μια ακόμη φορά, αποτελεί πρωτόγνωρο συναίσθημα η διασκευή του σε metal από τους... Metallica οι οποίοι μάλιστα, το χρησιμοποιούν πάρα πολλά χρόνια τώρα σαν εισαγωγικό τραγούδι για τις συναυλίες τους. Όπως πάντα παρακάτω σας παραθέτω στο original και στη διασκευή αντίστοιχα.

Για να βλέπω τους αντίχειρες να σηκώνουν τον κόκορα στο περίστροφο...

http://www.youtube.com/watch?v=ZNGe7iK1O-4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Zm7EeuWnc-8&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου