Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Η Αφρική παίζει ταξιδιωτικά blues


Ali Farka Toure. Αν κάποιος παίζει Αφρικάνικα blues, τότε είναι αυτός. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται να μην παραδεχτείς, ότι όταν ακούς αυτή τη μουσική που παίζει ο Ali, έρχεσαι πιο κοντά από ποτέ στο γνήσιο blues. Τίποτα σύνθετο, μια απλή μελωδία που επαναλαμβάνεται συνέχεια λές και έχει "κολήσει η βελόνα".

Άμα σκεφθείς τον εαυτό σου μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή πάνω σε μια μηχανή, ταξιδεύοντας από τη μια πόλη της Αφρικής στην άλλη, έρχεται να δικαιολογηθεί και η επανάληψη της κάθε μουσικής φράσης. Όπως και το τοπίο, έτσι και οι μουσικές νότες του Toure, επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά και γίνονται μεθυστικές, σχεδόν ψυχεδελικές.

Μια από τις μεγάλες συνεργασίες που έκανε σε αυτό το κομμάτι ήταν με τον Diabate Toumani, όπου και 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του δίσκου ο Ali Farka Toure μας άφησε τη μουσική του σαν κληρονομιά.

Είμαι σίγουρος ότι αν ακούσετε τραγούδια του δεν θα σας αρέσουν γιατί είναι μονότονα. Για μια ακόμη φορά θα σας προτρέψω να μην ακούσετε τη μουσική του όπως ακούτε όλες τις άλλες. Αφεθείτε στο μοναδικό μουσικό ταξίδι που θα σας προσφέρει και φανταστείτε μια κάμερα να τραβάει κοντινό σας πλάνο, σαν να συμμετέχετε σε ταινία, ενώ δίπλα από το πρόσωπό σας θα περνά όλη η Αφρική.

http://www.youtube.com/watch?v=WV_4L9Qdl1A

1 σχόλιο: