Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Οι μουσικοί των Tuareg


Tinariwen είναι το όνομά τους και ούτε αυτούς τους ήξερα. Διάβασα σχετικά για αυτή τη μπάντα στο περιοδικό "Υποβρύχιο" πρόσφατα. Oι Tinariwen αποτέλεσαν μεγάλη έμπνευση για το μέλος των gorilaz και blur, Damon Albarn. Ακούγοντας μερικά κομμάτια τους δεν αργεί να έρθει η άμεση σχεδόν ταύτηση των δύο γκρουπ.

Ανάμεσα στην Αλγερία, το Μάλι και τον Νίγηρα παίζουν χωρίς φόβο οι δαίμονες της ερήμου. Ανήκουν στην περήφανη φυλή των Tuareg και για αυτό το λόγο τους κυνηγούν επί μονίμου βάσεως. Κάθε χρόνο, στα σύνορα των τριών χωρών, γίνεται ένα φεστιβάλ λίγο πριν την αλλαγή του νέου έτους και οι Tinariwen είναι οι headliners.

Στα τραγούδια τους λένε για τη ζωή της φυλής τους, τα εμπόδια με τους "γείτονες" και την έρημο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Η μουσική τους έχει στοιχεία από όλη τη βόρεια Αφρική και αυτό που τους έκανε να την κάνουν ξεχωριστή, είναι οι ηλεκτρικές τους κιθάρες.

Έχουν κάνει εμφανίσεις παντού στον κόσμο και το περιοδικό "Billboard" τους βράβευσε ως την καλύτερη μπάντα για το 2008. Πλέον στην έρημο δεν παίζουν μόνο ακουστικά όργανα...

http://www.youtube.com/watch?v=WcqlOq1cjjc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου